Antifouling


Heeft u een boot waarvan de antifouling gedaan moet worden ook wij kunnen dit voor u regelen. Neem gerust contact op.

WAT IS ANTIFOULING?

Antifouling is de verzamelnaam voor maatregelen die genomen worden om te voorkomen dat aangroei zich onder het wateroppervlak vasthechten aan de scheepsromp van een schip.

WELKE SOORTEN FOULING ZIJN ER?

Fouling wordt in twee groepen onderverdeeld, namelijk microfouling en macrofouling.

Microfouling is de vorming van een grote groep van micro-organismen die zich vastzetten op de scheepsromp. Macrofouling is het vasthechten van grotere organismen zoals mossels, bepaalde soorten wormen, zeepokken en zeewier.

WAAROM IS ANTIFOULING VERF BELANGRIJK?

Het is belangrijk om antifouling aan te brengen op het onderwaterschip. Doe je dit niet, dan ontstaat er al snel aangroei van een flinke hoeveelheid mosselen, algen en andere organismen. Antifouling voorkomt verder ook de volgende problemen: verlies van snelheid, meer brandstofverbruik, aantasting van de onderlagen van het schip en  optreden van een verminderde levensduur en waarde van het schip.

WELKE SOORTEN ANTIFOULING VERF ZIJN ER?

Er zijn twee soorten antifouling; harde antifouling en zachte antifouling (ook wel zelf slijpende antifouling genoemd).

HARDE ANTIFOULING

Met een harde antifouling voorkom je aangroei voor een aantal seizoenen en dat is ook meteen het voordeel van een harde antifouling ten opzichte van een zelfslijpende (zachte). Een nadeel is echter dat na verloop van jaren en het meerdere keren aanbrengen van een harde anti-fouling er een dikke “koek” ontstaat op de romp van jouw boot waar je weer blaasjes in kunt krijgen. Daarom is ons advies om na enkele jaren de oude lagen te verwijderen.

Voordelen:

  • Dit type antifouling is zeer geschikt is voor boten die regelmatig getrailerd worden.

Nadelen:

  • Een harde antifouling kan alleen over (andere) harde antifouling lagen aangebracht worden.
  • De laagdikte blijft na aanbrengen hetzelfde, dus om een ‘dikke koek’ na een aantal jaren (en dus lagen) te vermijden, is het noodzakelijk om te schuren voordat u een nieuwe laag aanbrengt. Antifouling kan dus niet direct op de oude laag worden aangebracht.

ZACHTE/ZELFSLIJPENDE ANTIFOULING

Zachte antifouling, ook wel bekend als zelf polijstende of zelfslijpende antifouling slijt gedurende het seizoen van de boot, waardoor je het volgende seizoen eenvoudig weer een nieuwe laag aanbrengt, zonder dat je dikke lagen materiaal opbouwt.