Roestbehandeling


Om roest tegen te gaan of uit te stellen bieden wij verschillende pakketten aan. Van holle-ruimtewax tot undercoating. Vraag ons naar de beste oplossing of behandeling van uw auto.

Hoe ontstaat roest aan de auto?

Staal wordt uit ijzererts gewonnen. Ijzererts is in principe niets anders dan geoxideerd ijzer. Door toevoeging van een reductiemiddel (meestal koolstof) en energie (verhitting) wordt de zuurstof uit het ijzeroxide gehaald. Het ijzer is nu metaal en kan verder worden verwerkt. Omdat het in de natuur alleen als ijzeroxide voorkomt, heeft het voortdurend de neiging, zich weer met zuurstof te verbinden. Dit streven is een bekend chemisch proces. Alle elementen streven naar de zogenaamde “edelgasconfiguratie” waarbij zij stabiel zijn en niet verder veranderen (reageren).

Wanneer staal (ruw ijzer met 3% koolstof) met water en lucht in verbinding komt, vindt een zogenaamde katalytisch proces plaats. Het water laat het ijzer met de zuurstof in de lucht verbinden. Dit wordt nog versterkt wanneer het water licht zuur is, hetgeen het door toevoeging van zout wordt.